Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak zvětšit písmo v IOS

19. 11. 2017

 

Obrovská výhoda všech zařízení s IOS je možnost jejich přizpůsobení. Nyní bych Vám rád ukázal, jak si můžete nastavit na iPhonu či iPadu velké písmo. 

 

Zvětšené systémové schéma

Nejprve si zapneme zvětšené prostředí systému IOS.

Nastavení / Zobrazení a jas / Zobrazení

Otevře se nám okno, ve kterém si nahoře klepneme na tlačítko Zvětšeno. Tuto volbu potvrdíme klepnutím na Nastavit a na dotaz systému zda opravdu chceme použít toto nastavení klepneme na Použít zvětšení. Displej na několik sekund zčerná. Poté již stačí tlačítkem Zpět toto okno opustit.

 

Nastavení velikosti textu

Velikost písma je možné nastavit v aplikacích které podporují Dynamické písmo. Opět platí, že většina integrovaných aplikací v IOS tuto funkci podporuje (kontakty, kalendář, mail, menu nastavení). U aplikací ostatních výrobců je to již horší. 

Nastavení / Obecné / Zpřístupnění / Větší text

Nejprve nahoře zapneme přepínač u položky s podivným názvem "Větší velikosti Zpřístupnění". Poté se dole na obrazovce zobrazí aktivní jezdec, jehož posunutím vpravo či vlevo si nastavíme velikost písma dle svých zrakových možností. Nad jezdcem se zobrazuje náhled velikosti písma.

 

Tučný text

Pro lepší čitelnost si nastavíme tučný text.

Nastavení / Obecné / Zpřístupnění

Zapneme přepínač Tučný text. Tuto volbu ještě potvrdíme a iPhone se restartuje.

 

Snížit průhlednost

Pokud Vám vadí průhledné menu čí ovládací prvky, lze průhlednost vypnout.

Nastavení / Obecné / Zpřístupnění / Vyšší kontrast

Zapněte přepínač "Snížit průhlednost".

 

Velká písmena na klávesnici

Na starších verzích IOS byly na klávesnici při psaní malých písmen zobrazeny stále velká písmena. Osobně jsem si nato zvykl a vyhovovalo mi to. Písmena jednotlivých kláves tak byla lépe čitelná. V několika posledních verzích IOS jsou již na klávesnici zobrazena malá písmena. Naštěstí lze toto zobrazení vrátit zpět na velká písmena.

Nastavení / Obecné / Zpřístupnění / Klávesnice

Vypněte přepínač "Zobrazit malá písmena".

 

Zvětšení písma roztažením prstů

Ve většině aplikací, které zobrazují nějaký textový dokument či souvislý text lze zvětšit písmo gestem pro zvětšení, což je roztažení dvou prstů na displeji. Funguje to například v aplikacích Mail nebo Safari.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář