Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šetřete si oči - nechte si text předčítat

18. 11. 2017

 

V dnešní době jsou již hlasové syntézy na velmi slušné úrovni. Již také neslouží jen výhradně nevidomým a slabozrakým. Stejně jako Audioknihy, které původně byly určeny jen pro nevidomé, ale dnes již mají velkou oblinu i u široké veřejnosti. 
Česká hlasová syntéza je dnes již integrována do všech produktů firmy Apple. K dispozici jsou dva české hlasy, oba ženské - Zuzana a Iveta. Do některých čtecích aplikací je integrován asi nejlepší český hlas - Eliška.

 

Funkce čtení

Nejprve upozornění: Nepleťte si funkci Čtení s plnohodnotným odečítačem obrazovky VoiceOver.


Funkci Čtení aktivujete následovně: 

Nastavení / Obecné / Zpřístupnění / Čtení

Zde můžete zapnout funkci "Přečíst výběr" a "Předčítat obsah obrazovky". Dále si zde nastavíte rychlost čtení a hlavně pod položkou Hlasy si zvolíte, který hlas chcete pro čtení použít. 

 

img_0211.png

 

Přečíst výběr:
Jak vyplývá z názvu, tato funkce přečte vybraný text. Označte si libovolný text například v emailu nebo na webové stránce. Po označení se zobrazí klasická nabídka, co že to chceme s označeným textem udělat. Kopírovat, Vyhledat, Sdílet a nově se zde zobrazí také volba Číst. Pokud klepnete na Číst, přečte se vybraný text vámi zvoleným hlasem. 

 

Předčítat obsah obrazovky:
Tuto funkci aktivujete přejetím dvěma prsty od horního okraje displeje dolů. Pokud je na obrazovce nějaký text ke čtení, zobrazí se plovoucí ovládací panel čtení a text se začne ihned předčítat. Velká výhoda této metody
čtení oproti čtení výběru je, že nemusíte text označovat a můžete čtení ovládat. Pomocí ovládacího panelu si můžete čtení pozastavit a opět spustit a můžete si měnit rychlost čtení. Při čtení můžete ovládací panel také skrýt a věnovat se klidně jiné činnosti na iPhonu. Nebo můžete iPhone zamknout, strčit do kapsy a poslouchat předčítání ve sluchátkách. 

 

img_0212.png

 

Osobně tuto funkci předčítání využívám i několikrát denně. Obdoba této funkce je i na Macu, za což jsem velmi rád. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář