Jdi na obsah Jdi na menu
 


EasyLink12 - brailská klávesnice s brailským řádkem

10. 6. 2017

IOS a Easylink 12

Většina mobilních zařízení od Apple, jako je Iphone, Ipad nebo Ipod Touch používají mobilní operační systém IOS. V současné době je k dispozici verze IOS 10. Všechna tyto zařízení jsou dotyková. Aby tyto zařízení mohli využívat i nevidomí je součástí IOS odečítač obrazovky VoiceOver. VoiceOver kromě hlasového výstupu podporuje i mnoho brailských zařízení. Mezi tyto zařízení patří i Easylink, Easylink 12 nebo Alva BC640. Tyto zařízení se připojují pomocí bezdrátové technologie Bluetooth.
IOS 10 již podporuje českou 8-mi bodovou brailskou tabulku, čímž se tyto zařízení stávají zajímavé pro české zákazníky.
Odečítač VoiceOver se ovládá gesty. Gesta jsou vlastně přesně definované pohyby prstů po obrazovce. Jedná se tak o různé tahy jedním či více prsty nebo různá poklepání. Ne každému však může ovládání gesty vyhovovat. Nemluvě o psaní na virtuální klávesnici. Proto je zde alternativa a to právě v podobě brailských zařízení jako je Easylink 12.
Easylink 12 je malé kompaktní zařízení, které obsahuje brailskou klávesnici, joystick a 12-ti znakový brailský řádek.
Z brailské klávesnice můžeme do Iphone zadávat text (samozřejmě v češtině), tak i příkazy pro ovládání telefonu či tabletu. Tyto příkazy můžeme rozdělit do dvou kategorií. Individuální a obecné.
Individuální jsou vždy navázané na konkrétní zařízení a jeho hardwarová tlačítka.
Obecné se zadávají kombinací znaků z brailské klávesnice a jsou společné pro všechny brailské zařízení.
Easylink 12 ve spojení odečítačem VoiceOver tak dokáže kompletně ovládat IOS zařízení se všemi jeho funkcemi jako například:
Pohyb po ikonách, mezi plochami, přepnutí do stavového řádku nebo od správce úloh, je možná práce s textem včetně označení, kopírování a vkládání, práce s webovými stránkami, ovládání rotoru, zapnutí clony displeje, zobrazení brailské historie a mnoho dalšího. Samozřejmostí je možnost vypnutí hlasu a používat jen brailský výstup. Zobrazení na brailském řádku lze samozřejmě posouvat o 12 znaků vpřed i zpět a to kontinuálně, což velice usnadňuje čtení dlouhých textů a hlavně webových stránek.
Prvotní spárování Easlinku 12 s VoiceOverem probíhá v menu VoiceOveru a tím pádem je i ozvučené. Jakmile jsou přístroje spárované, automaticky se po zapnutí obou zařízení do několika málo sekund spojí a je možné je ihned použít třeba i k odemčení úvodní obrazovky.
Pro představu by se tedy dalo říci, že Easylink 12 je takové dálkové ovládání pro Iphone či Ipad.

 

Poznámka: Nyní již existuje nástupce s označením EasyLink12 Touch, který má nad každým brailským znakem dotykovou plošku pro navedení kurzoru na příslušné místo.

 

EasyLink12 Touch