Jdi na obsah Jdi na menu
 


04 - Přizpůsobení systému dle mých představ

10. 9. 2017

 

Instalace MacOS:

 

Čistá Instalace MacOS High Sierra je popsána v samostatném článku zde:

 

Přizpůsobení operačního systému:

 

Ohledně nastavení systému mám svojí jasnou představu. Navíc mi zrak zrovna moc neslouží, takže si MacOS přizpůsobím i s použitím funkcí "Zpřístupnění". I když přecházím z Windows, tak se rozhodně nebudu snažit přizpůsobit MacOS tak aby se choval jako Windows. No trochu samozřejmě ano, ale s citem. Důvod je jednoduchý - chci se naučit používat MacOS takový jaký je. A navíc když se mi dostane do ruký jiný Mac, tak jej budu umět ovládat. Nejsem také příznivec různých animací a grafických pukrlátek. Takže zapínám Maca a jdeme nato:

 

 

Změna rozlišení displeje

Obecně se doporučuje používat nejvyšší rozlišení. Mě to bohužel moc nevyhovuje. Nastavuji tedy nejnižší rozlišení které Macbook Air podporuje - 1024 x 640. 

Když už máme otevřené okno "Monitoru", tak zde vypnu funkci "Automaticky upravit jas". Jas si prostě rád nastavuji sám dle světelných podmínek. Jediná zařízení, kde automatické nastavení jasu používám jsou iPhone a iPad.

 

Zapnout Bránu Firewall

V dnešní době je až s podivem, že v defaultním nastavení systému je brána Firewall vypnutá. Nejsem zrovna příznivcem heslování, ale Firewall si rozhodně zapnu.

 

 

Zpřístupnění:

 

Zapnout funkci "Zvětšení"

Zde asi není co dodat. Snad jen, že "Lupa" v MacOS funguje opravdu dobře. Pracuje se mi s ní lépe, než s Windowsovskou lupou.

V novém MacOS High Sierra byla přidána funkce "Ozvučená myš" - Čtení položky pod ukazatelem myši. Zvýraznění psacího kurzoru bohužel stále chybí. 

 

Předčítání vybraného textu

V dalším kroku si zapnu mojí nejoblíbenější funkci v MacOS - "Předčítat vybraný text po stisku klávesy...". V Safari to čte webovou stránku i bez výběru textu. Nebo naopak si kdekoliv vyberu text, například v emailu a nechám si ho přečíst. Tuto funkci znám již z IOS, ale tam spíše využívám pro spuštění čtení tažení dvěmi prsty od horního okraje dolů.

 

 

Nastavení vzhledu:

 

Vypnout průhlednost

Nejprve si vypnu průhlednot oken a nabídek. Sice MacOS nevypadá tak pěkně, ale mi to víc vyhovuje.

 

Nastavení ukazatele myši

Na stejné kartě si také můžete nastavit šoupátkem velikost ukazatele myši, případně zapnout zvýraznění ukazatele třesením. Což jsem si sice zapnul, ale  nic moc.

 

Nastavení pozadí plochy

Osobně preferuji jednobarevnou plochu a to tmavý odstín zelené, která je příjemná na oči. Nastavuji tedy "Barvy" RGB červená 0, modrá 64, zelená 64.

 

Přizpůsobení Docku

Na Dock si pomalu zvykám. Nakonec jsem se rozhodl pro umístění dole, skrývání Docku a zvětšení ikony aplikace po najetí ukazatele myši. Také si vypnu efekt džina při minimalizaci okna. 

 

Změna velikosti ikon v LaunchPadu

Většinou si všichni přejí zobrazit co nejvíce ikon v Lauchpadu na úkor jejich velikosti. Já si naopak díky drobnému triku v Terminálu nastavím ikony větší. Tedy 4 řádky a 6 sloupců ikon.

 

Další drobná nastavení

V Předvolbách systému - Obecné si nastavím skrývání řádku nabídek, velké ikony v bočním panelu, povolím Handoff mezi zařízeními v iCloudu a nastavím dotaz před ukončením dokumentu.

V Mission Control zapnu Dashboard jako plochu. Aktivní rohy prozatím ponechám nenastavené.

Ještě zi zapnu zobrazení procent u ukazatele stavu baterie a v "Úspoře energie" vypnu funkci "Uspat pevné disky kdykoli je to možné".

 

 

Nastavení vstupních zařízení - klávesnice, myši, trackpadu atd.

 

Nastavení trackpadu

Pracovat s trackpadem na Macu to je návyková záležitost. Trackpad dělá z myši naprosto podřadnou a nepotřebnou periférii. A to dokonce i z Magic Mouse. Na Magic Mouse (1 i 2) se sice dají také dělat gesta, ale jsou omezenější než na trackpadu. MacOS nemá zrovna velké možnosti nastavení gest trackpadu, ale nějaké přece ano. Nejprve si zapnu funkci "Kliknutí klepnutím". To je jedna z mála věcí, na které jsem byl ve Windows zvyklý a budu jí používat i na Macu. Pro opravdu detailní nastavení gest trackpadu rozhodně doporučuji placenou aplikaci Better Touch Tool. Její popis naleznete v sekci Mac - MacOS / Aplikace.

 

Nastavení klávesnice

V nastavení klávesnice se trochu zdržím. Tady je toho na nastavení trochu více. Nejprve si změním chování funkčních kláves - tedy spíše nastavím, aby fungovali jako klasické F1, F2. F3 atd. klávesy.

Dále si vypnu automatickou opravu pravopisu. Nastavím si několik textových zkratek pro zápis často psaných frází. 

Mac MacOS umí kontrolovat pravopis napříč všemi aplikacemi. Čeština v defaultním nastavení není, ale naštěstí lze český slovník doinstalovat.

Jako další si zapnu většinu klávesových zkratek pro ovládání systému z klávesnice. Ve Windows stačí stisknout jednu klávesu a otevřete nabídku Start. V MacOS to tak jednoduché není. Nejprve je třeba si zapnout úplný přístup z klávesnice Ctrl + F1 a poté lze řádek nabídek otevřít zkratkou Ctrl + F2. A pokud používáte VoiceOver tak tu máme ještě další zkratku Ctrl + Option + M.

A v neposlední řadě zapnu diktování textu. To funguje opravdu celkem dobře a navíc v Češtině. Takže hurá. Po stisku dvakrát Fn můžu začít diktovat. 

 

To bychom měli základní nastavení MacOS zasebou. Nicméně seriál pokračuje přizpůsobením aplikací vestavěných v MacOS.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář