Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bábovky

 

BROSKVOVÁ BÁBOVKA

 

Suroviny:

4 vejce, 130 g másla, 220 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 100 ml mléka, 6 půlek kompotovaných broskví, 2 lžíce kakaa

Postup:

Do másla postupně zašleháme cukry a žloutky. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva

a mléko. Broskve nakrájíme na menší kostky a přimícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Do vymazané a moukou vysypané formy dáme půl těsta, zbytek obarvíme kakaem a dolijeme do formy. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Vychladlou bábovku pocukrujeme.

 

CUKRÁŘSKÁ BÁBOVKA

 

Suroviny:

4 vejce, 200 g sádla, 200 g cukru moučka, 1/2 lžičky citrón. kůry, 1/4 l mléka, 100 g rozinek, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva

Postup:

Žloutky vyšleháme se sádlem a cukrem do pěny. Přidáme kůru, rozinky, mléko, mouku

s práškem do pečiva a lehce zamícháme tuhý sníh z bílků. Dáme do dobře vymazané

a vysypané bábovkové formy a pečeme při teplotě 170C.

Hotovou bábovku štědře pocukrujeme.

 

KOKOSOVÁ BÁBOVKA

 

Suroviny:

300 g moučkového cukru, 4 vejce, 160 g tuku, 80 g kokosu, 250 g polohrubé mouky,

1/2 prášku do pečiva, 2 dl vlažného mléka, trochu 100% tuku na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání.

Postup:

Třeme cukr, tuk a žloutky, pak střídavě přidáme kokos, vlažné mléko, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě zhruba 40 minut.

 

MEDOVÁ BÁBOVKA

 

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek medu, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce,

1 vanilkový pudinkový prášek, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa

Postup:

Vyšleháme med s vejci a olejem. Pak přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva

a pudinkový prášek. Promícháme. Polovinu nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, druhou polovinu si obarvíme kakaem a nalijeme na bílé těsto. Špejlí opatrně promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 C. Zkoušíme špejlí. Pokud se na ni těsto nelepí, bábovka je hotová.

 

BÁBOVKA SAVOY

 

Ingredience:

máslo a hrubá mouka na vysypání formy, 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť, 280 g másla,

280 g moučkového cukru + trocha na poprášení, 250 ml smetany ke šlehání,

360 g polohrubé mouky, 1 sáček vanilinového cukru, 100 g vlašských ořechů, nasekaných

1 sáček prášku do pečiva, 150 g nugátu nebo mléčné čokolády, nasekané, 30 g kakaa

Příprava:

1. Velkou bábovkovou formu vymažte a vysypte, troubu předehřejte na 180/160 stupňů.

Ve větší misce smíchejte máslo s polovinou cukru a utřete do zbělení. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte smetanu. Krátce prošlehejte.
2. V jiné misce vyšlehejte dotuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Zhruba polovinu sněhu smíchejte s našlehanou hmotou, přisypte mouku prosetou s kypřicím práškem, promíchejte a pak zlehka přidejte zbytek bílků.
3. Do formy vlijte polovinu těsta, posypte ho ořechy a nugátem. Zbytek obarvěte kakaem

a nalijte navrch. Pečte asi hodinu. Po vychladnutí poprašte cukrem.

 

VAŘENÁ BÁBOVKA

Celkem jednoduchá příprava bez tření těsta a výsledkem je jemná, vlahá a chutná bábovka.

 

 

Ingredience:

250 g tuku nebo másla, 1/2 hrnku vody (obsah hrnku 250 ml), 1 a 3/4 hrnku cukru moučka,
1 vanilkový cukr, 2,5 hrnku hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky,

hrst mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze 4 bílků.

Postup:

Vodu, tuk, cukr a vanilkový cukr svaříme a necháme vychladit.

Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, žloutky.

Těsto rozdělíme do tří misek. Jednu část obarvíme kakaem, další ořechy.

Z bílků ušleháme sníh, ten také rozdělíme na tři části a opatrně jej vmícháme do jednotlivých těst.

Do vymazané a vysypané formy vrstvíme postupně jednotlivá těsta a poté a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut.

 

BÁBOVKA BEZ VAJEC

 

Suroviny:

300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 dl oleje, 250 ml zakysané smetany, 250 ml kefíru (může se dát jen zakysaná smetana, nebo jen kefír, vše v odpovídajícím množství, ale nejlepší je prý tato kombinace), trochu rumu nebo citrónové či pomerančové šťávy, dále se můžou přidat nasekané ořechy, rozinky, kandované ovoce, nebo necháme jen základní těsto. Trochu 100 % tuku, např. Omega, na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání.

Postup:

Všechny ingredience smícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do předehřáté trouby a zvolna pečeme při 180°C asi 45 minut.

 

BÁBOVKA S TVAROHEM

 

Suroviny:

25 dkg pískového cukru, 30 dkg polohrubé mouky, 5 žloutků, sníh z 5 bílků, 25 dkg tvarohu,
1 vanilkový cukr, 25 dkg tuku, citrónová kůra, 1 prášek do pečiva

Postup:

Utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, tukem a tvarohem.
Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a mouku. Promícháme a nakonec lehce vmícháme bílky.
Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby.

 

BÁBOVKA SNĚHOVÁ

 

Suroviny:

7 bílků, 120 g cukr krupice, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce rozinek nebo pokrájených sušených meruněk, 2 lžíce krájené čokolády na kousky, 5 lžic oleje, špetka soli

Postup:

Bílky mírně osolíme a našleháme s cukrem. Pak lehce do těsta zabalíme mouku a vše ostatní, už nešleháme. Pečeme ve vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formě v předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C, pak zmírníme a dopékáme dalších 10 min na 100 °C, až se vpíchnutá špejle nelepí. Tato bábovka oproti jiným bílkovým těstům neklesne, je možné jí péct i jako řezy na plechu ve vyšší vrstvě z dvojité dávky.

 

BÁBOVKA Z HERY

 

Suroviny:

250 ml mléko, 1/2 hrnku vlašské ořechy, 230 g cukr krupice, 500 g polohrubá mouka,

1 prášek do pečiva, 1 HERA, 1 žloutek

Postup:

Smícháme cukr, žloutek a rozpuštěnou HERU. Přidáme mouku, ořechy a prášek do pečiva, rozmícháme s mlékem. Pečeme ve vymazané a vysypané formě.

Poznámka:

Je třeba použít větší formu, aby těsto nevyteklo.

 

VAŘENÁ BÁBOVKA

 

Suroviny:

250 ml mléka, 150 g cukru krupice, 150 g másla, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, 1 vanilkový cukr,
1 prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky

Postup:

Svaříme mléko, cukr, máslo a kakao a necháme vychladnout. Do studené hmoty zašleháme celé vejce, vanilkový cukr a vmícháme mouku s práškem do pečiva.

Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a vložíme do studené trouby. Pečeme jednu hodinu při 150 stupních C.
Poznámka: Vkládáme opravdu do studené trouby!

 

BORŮVKOVÁ BÁBOVKA

Těsto:

6 dl hrubé mouky, 4 dl krupicového cukru, 1 dl oleje,

1 dl vody, 3 vejce, 1 vanilínový cukr, 1 lžíce skořice,

370 g borůvkového kompotu, 1 prášek do pečiva
Postup:
Do mísy dáme mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva

a promícháme. Potom přidáme vejce rozšlehané ve vodě, olej a vypracujeme cesto. Do vypracovaného cesta vmícháme scezené borůvky. Formu na bábovku vymastíme, vysypeme strouhankou a rovnoměrně vložíme těsto. Ve vyhřáté troubě upečeme. Upečenou bábovku posypeme práškovým cukrem.

 

 

CITRÓNOVÁ BÁBOVKA

 

Suroviny:

5 vajec, 200 g moučkového cukru, šťáva a nastrouhaná kůra z 1 ½ citrónu,
200 g hladké mouky, 1 pudinkový prášek s citrónovou příchutí, ½ prášku do pečiva,
½ sklenice vody,

Poleva:
200 g moučkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce vařící vody, 1 lžička oleje

Postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr a postupně jeden žloutek za druhým. Do dobře vyšlehané hmoty přidáme citrónovou šťávu, vodu a potom mouku promíchanou

s práškem do pečiva a s pudinkovým práškem. Nakonec vmícháme nastrouhanou citrónovou kůru.

Těsto nalijeme do formy na bábovku, kterou jsme vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi při 170 stupních C.
Upečenou bábovku vyklopíme z formy na mřížku a necháme zchladnout. Poté ji polijeme citrónovou polevou. Na vrchu můžeme ozdobit spirálkami citrónové kůry nebo kousky kandované citrónové nebo pomerančové kůry.
Příprava polevy: moučkový cukr zalijeme horkou vodou, přidáme citrónovou šťávu,

olej a umícháme hustou a lesklou polevu.