Chutný hovězí guláš
Ingredience:
-
1 lžíce mletý kmín
-
2 lžíce mletá sladká paprika
-
500 g hovězí maso
-
1 lžíce majoránka
-
1 lžíce rajský protlak
-
3 lžíce sádlo
-
500 g cibule
-
4 stroužky česnek
Podle chuti:
-
sůl
-
mletý černý pepř
Postup přípravy receptu:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme sádlo a nakrájenou cibuli na něm orestujeme dohněda. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Potom přidáme kousky masa, ze všech stran je opečeme a dobře mícháme. Když je maso orestované, osolíme (asi 10 špetek soli) a opepříme. Přidáme lžíci rajského protlaku, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody (asi 2 dl). Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě. Guláš stále hlídáme, občas promícháváme a přiléváme vodu po menším množství. Po asi hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku. Hovězí guláš povaříme ještě asi 10 minut. Guláš nemusíme a ani bychom neměli zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka. Chutný hovězí guláš podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráky nebo těstovinami.