alkoholická kuchařka 3
Suroviny:
višně, 0,5 kg cukru krystal, rum
Postup:
Višně propláchneme ve vodě. Do 4 litrové sklenice klademe višně a prosypáváme cukrem krystal. (Naklademe asi 5 cm višní a prosypeme). Sklenici zakryjeme celofánem a necháme stát 2 týdny na okně. Višně mezitím pustí šťávu. Po dvou týdnech šťávu z višní scedíme přes plátýnko do kastrólu a podle chuti přidáváme rum.
Chutí připomíná griotku a dlouho vydrží. Z jedné čtyřlitrové sklenice bude tak litr a půl Višňovky - podle přidaného rumu.
Suroviny:
1 kg višní, 0,5 dl malinové šťávy nebo sirupu, 3 dl koňaku, 3 hřebíčky, 250 g cukru, 2,5 dl vody
Postup:
Višně vypeckujeme (bez speciálního nářadí to téměř nejde), tak abychom všechnu šťávu zachytili na misce. Pak dáme višně do velké sklenice, přilijeme nachytanou šťávu, přidáme hřebíček, zalijeme sirupem a koňakem. Sklenici uzavřeme a postavíme na teplé místo. Necháme 4 týdny stát. Pak v kastrole mírně zkaramelujeme cukr, zalijeme vodou, rozvaříme za stálého míchání a necháme vychladnout. Studený roztok nalijeme na višně a ještě dva dny necháme louhovat. Teprve potom přecedíme, uzavřeme do lahví a uložíme.
Suroviny:
1,25 lihu, 1,25 červeného vína, 2,5 l višní, 35 g skořice, 18 g semene hořčice, 70 g puškvorce, hrst pecek z višní roztlučených, s jádry, 840 g cukru
Postup:
Do lihu přidáme víno, koření a necháme 8 dní stát. Protlačíme a přidáme sirup z 840 g cukru.
Suroviny:
1 l višňové šťávy, 1 citrón, 750 g cukru, 750 ml vody, 1 l vinného lihu 96 %
Postup:
Smícháme višňovou šťávu, sirup svařený z vody a cukru a líh. Vložíme na plátky nakrájený citrón. Necháme stát 4 týdny, zfiltrujeme.
Suroviny a postup:
1 kg višní bez pecek a stopek rozmačkat do větší láhve. Přidat 1/4 pecek, kousek drcené (nalámané) skořice, 4 hřebíčky, pomeranč. kůru z 1/2 pomeranče, menší část vanilky (asi bych vynechala nebo pak nahradila vanil. cukrem - vím, že je umělý...), kousek drceného puškvorce (k dostání v lékárně). Přilít 1 litr jemného konzumního lihu (dali jsme slivovici) a půl litru vody. Nechat asi 10 - 15 dnů louhovat. Pak tekuté slít, zbytek jemně vylisovat. Přefiltrovat a přidat 500 g cukru. Nechat 2 - 4 dny stát, pak stáčet do lahví.
Višňový likér 4
Suroviny:
500 g cukru, 2 smotany na šľahanie RAJO, 2 dl višňovej šťavy alebo višňového sirupu, 0,5 l vodky.
Postup:
Cukor necháme v širokom hrnci skartamelizovať. Potom ho zalejeme smotanou a varíme, kým sa karamel nerozpustí. Keď vychladne, pridáme višňovú šťavu alebo sirup a vodku. Pomiešame a precedíme. Skladujeme na chladnom mieste, pred podávaním premiešame.
Suroviny na 1 kg višní:
1 l 40 % kořalky, 120 g cukru, 1 kus celé skořice, 5 hřebíčků, kousek tence nakrájeného puškvorce, 1 citron, 1/2 pomeranče
Postup:
Višně omyjeme dáme do láhve, přilijeme kořalku s kořením a lžíci hrubě tlučených višňových pecek. Láhev zazátkujeme a postavíme na 1 měsíc na výsluní. Občas protřepeme. Může se přidat 1/4 l čistého lihu a 6 zelených půlených ořechů. Višně po slití můžeme zavařit - hodí se do moučníků.
Puškvorec úspěšně nahrazuji hořcem, ale musí se sním velice opatrně, neboť oproti puškvorci má daleko hořčí chuť.
Suroviny:
2 kg višní, 1,6 kg kryštálového cukru, 5 ks klinčekov, 2 rozpolené zelené orechy, 1 struk vanilky, 1 väčší kúsok škoricovej kôry, kúsok puškvorcového koreňa, 1 l rumu, 0,5 litra liehu.
Postup:
Umyté a neodkôstkované višne zmiešame s cukrom, korením, orechmi a puškvorcom v štvorlitrovej fľaši a postavíme na teplé miesto. Necháme stáť 6 týždňov. Denne premiešame. Po 6 týždňoch uvoľnenú šťavu scedíme a zmiešame sa alkoholom, stočíme do fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladnom mieste. Čím je likér starší, tým je chutnejší. Presladené višne nevyhodíme, ale zalejeme ich rumom a uložíme ich v pohári na chladnom mieste. Použijeme ich do koláčov a podobne.
Vynikající likér z ledových kaštanů
Suroviny:
250 ml šlehačky, 1 Salko, 3 ledové kaštany, 4 kostičky hořké čokolády, 0,5 l rumu.
Postup:
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout a vlijeme SALKO a nakonec rum. Řádně promícháme, aby bylo hladké a lijeme do lahví.
Z jedné dávky je litr likéru.
Je to výborné kvalitní pití, které je zase jiné, nežli známé domácí Bayleys a vaječné koňaky. Navíc bez pudingů, vajec a podobných “kazících se” přísad.
Suroviny:
200 g čerstvého zázvoru, 300 g cukru, 0,5 vodky, 1 citrón, 0,6 l vody
Postup:
Do vody dáme drobně nakrájený zázvor a citrónovou kůru. vaříme 10 minut. Přidáme cukr a citrónovou šťávu a zahříváme dále, až se cukr rozpustí. Procedíme, necháme vychladnout a přidáme lihovinu.
Suroviny:
1 kg bílého rybízu, 2 l vody, 1 kg cukru, 200 g jemně pokrájeného zázvoru, 2 litry 70 % alkoholu
Postup:
Rybíz vaříme s vodou, pak scedíme přes pláténko. Přidáme do šťávy přidáme cukr, zahřejeme, sebereme pěnu a necháme vychladnout. Do velké láhve dáme prochladlou šťávu s cukrem, přidáme zázvor a lihovinu. Necháme stát 14 dní na teple. Zfiltrujeme.
Suroviny:
80 g rozdrceného zázvoru, 8 g skořice, 2 g kordamonu, 375 g krystalového cukru, 1 litr vody a 1 litr konzumního lihu
Postup:
Veškeré koření vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalije me lihem, láhev uzavřeme a necháme stát asi 3 týdny na výsluní. Po této době svaříme sirup z cukru a vody. Po jeho vychladnutí přecedíme výtuh z koření a smícháme jej se sirupem. Láhev uzavřeme a necháme nápoj ještě několik dní ustát. Čirou vrstvu stočíme hadičkou, případný zákalek, který se může vytvořit u dna, přefiltrujeme. Obě tekutiny slijeme dohromady, nalejeme do menších lahví, zazátkujeme a necháme ještě v chladnu rozležet.
Zdravotní likér ze zelených ořechů
Suroviny:
40 zelených vlašských ořechů, 1 kg cukru, 1/2 l vodky
Postup:
Do větší sklenice dáme vrstvu rozpůlených ořechů, posypeme cukrem, další vrstvu ořechů, cukr a tak dále... Necháme rozležet při pokojové teplotě několik dnů, než se vytvoří šťáva. Zahřejeme v hrnci vodku skoro k bodu varu, přidáme ořechy se šťávou a zamícháme. Nevaříme! Přecedíme do lahví a necháme uležet alespoň 2 týdny. Doporučuji malou štamprličku denně při potížích se štítnou žlázou nebo jako prevence. Lze podávat i dětem malou lžičku, je v tom přírodní jód.
Suroviny a postup:
Mezi mnoha likéry, které lidé v krkonošské oblasti pro svou domácí potřebu vyráběli, zaujímá významné místo i „bílá kodernouka". Dělali ji tak, že například do čtyřlitrové ianve od jíkursk nasypali do poloviny žito a přidali několik tvrdých chlebových kůrek. V1 litru vody svařili 500 g cukru a ještě horký sirup nalili na žito a chlebové kůrky. Převařenou studenou vodou potom doplnili láhev až po hrdlo, láhev ovázali plátnem a postavili k teplu, ale také na slunné místo za oknem. Za 2 - 3 týdny, kdy se žito začalo usazovat u dna a „bílá" se pročistila, přecedili ji přes husté plátno do menších lahví, zazátkovali a uložili v chladném sklípku. A až potom kodernouku nestřídmě popili a vraceli se domů přes hory a doly na hliněných nohách, udělali často kodernec - kotrmelec.
Punče
Suroviny na 1 sklenici:
3 lžičky pískového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 - 1,5dl vroucí vody, kolečko citrónu, 0,5 - 1dl rumu
Postup:
Do sklenice dáme cukr, citrónovou šťávu, dolijeme vroucí vodou a zamícháme. Na povrch nápoje položíme kolečko citrónu, na něj nalijeme opatrně rum, který zapálíme, a hořící punč podáváme.
Suroviny:
Vaječný punč:
1/2 l bílého vína, 1/2 vanilkového lusku, 2 plátky citronu, 1 tyčinka skořice, 3 vejce, špetka soli, 50 g moučkového cukru, 4 lžíce rumu
Kávový punč:
3/4 l silné kávy, 1/2 l portského vína, 1/4 l rumu, 100 g přírodního cukru, 4 kousky citronové kůry
Postup:
Příprava vaječného punče:
Bílé víno, rozpůlený vanilkový lusk, citronové řezy a skořici zahřejt, ale nevařte. Bílek a sůl ušlehejte do tuha, přidejte moučkový cukr. Bílek a rum rozkvedlejte, vmíchejte. Víno proceďte, přilejte horké do vaječné pěny a znovu vyšlehejte. Dejte do sklenic.
Příprava kávového punče:
Čerstvě uvařenou kávu, portské víno a rum s cukrem zahřejte, až se cukr rozpustí. Punč nalejte do sklenic. Kůru chemicky neošetřeného citronu nechte krátce louhovat a spirálky citronové kůry zavěste do sklenic.
Suroviny a postup:
Čiernu kávu ochuťte cukrom, povarte ju chvíľu s klinčekmi a škoricou. Zmes potom zceďte a dolejte do nej rum podľa chute.
Suroviny:
300 g cukru, fľaša rímskeho bieleho vína, 1/4 l rumu, 6 lyžíc citrónovej šťavy
Postup:
Cukor nasypeme do 1/2 l vody a prevaríme. Prilejeme biele víno ale už nevaríme. Rum zohrejeme, zapálime a dolejeme k punču. Pridáme prefiltrovanú citrónovú šťavu, punč dochutíme a podávame horúci.
Vhodná príloha: Jemné krehké pečivo, čerstvé oblátky.
Suroviny:
1 lžička medu, 2 dl vína, sáček koření do svařeného vína, plátky citronu, 2 cl rumu
Postup:
Do sklenice s ouškem s varného skla dejte lžičku medu. Svařte víno s kořením (až se začne dělat pěna), vlijte horké víno na med, vložte velký plátek citronu a přidejte horký rum, který můžete zapálit v naběračce a pomalu nalévat.
Silvestrovský ledový punč ze šampusu
Suroviny:
360 ml černorybízového džusu, 360 ml malinové limonády, 360 ml citrónové limonády, 1 l sodovky, 1 "sedmička" bílého vína, 2 "sedmičky" suchého šampaňského, citrón nakrájený na plátky na ozdobu, lístky čerstvé máty na ozdobu
Postup:
Ve velké nádobě na punč nebo bowli smíchejte veškeré tekuté ingredience. Důkladně promíchejte a vychlaďte do ledova. Zdobte přímo v míse nebo ve skleničkách plátky citrónu a lístky máty.
Variace:
Rybízový džus můžete nahradit brusinkovým. Místo malinovky lze použít jakoukoli podobnou limonádu přibližně červené barvy. Lépe je však volit spíše méně sladké limonády. Stejně jako obyčejný citrón lze použít i limetku.
Smetanový punč
Suroviny:
šťáva z 1 citrónu, 150 g cukru, 1 l červeného vína, 1/4 l hnědého rumu, 1/2 l horkého černého čaje, 2 ks hřebíčku, 250 g šlehačky, 1 kousek skořice, strouhaná, kůra z 1 citrónu.
Postup:
Citrónovou kůru, koření, víno, čaj a cukr za stálého míchání zahřejeme, ale nenecháme dojít k varu. Před podáváním přidáme ostatní ingredience. Koňak může být i zahřátý.
Vajcový punč
Suroviny:
1 lyžička zeleného čaju, 500 ml vriacej vody, 200 ml smotany na šľahanie RAJO, 2 žĺtky, 8 lyžíc vínovice, 1 lyžica cukru, strúhaný muškátový oriešok.
Postup:
Čaj vsypeme do vody a na slabom ohni varíme asi 3 minúty. Potom precedíme do hrnca. Pridáme smotanu, žĺtky, vínovicu, cukor a za stáleho miešania zahrievame, až je punč horúci a spenený, nesmie sa však variť. Naplníme do pohárov, posypeme štipkou muškátového orieška a podávame.
Suroviny pro 4 porce:
50 g rozinek, 1 dl rumu, 1/4 l silného čaje, 1/4 l červeného vína, plátek citronu, skořici.
Postup:
Rozinky zalijeme rumem a necháme několik hodin máčet. Čaj, víno, citron a skořici zahřejeme k varu. Do sklenice rozdělíme rozinky s rumem, zalijeme punčem a podle chuti osladíme. Naléváme do čajových nebo punčových sklenic s kovovou objímkou (nejlépe předem nahřátých). Punč podáváme po jídle s přiloženou lžičkou.
Suroviny:
4 citróny, 1 struk vanilky, 2 zrnká bodiánu, 4 klinčeky, 1 zvitok škorice, 1 kúsok zázvoru, 50 dag cukru, 0,25 l vody, 0,7 l rumu (vodka)
POSTUP:
Z citróna vytlačíme šťavu. Do šťavy pridáme koreniny a citrónovú kôru. Vodu s cukrom uvaríme na sirup (2 min) a necháme vychladnúť. Vychladnutý sirup, rum a koreninovú zmes dáme do jednej nádoby a necháme luhovať 5 až 7 dní.
Podávame: Jeden diel extraktu a dva diely horúcej vody.
Vína
Suroviny:
4 l bobulí bazy čiernej, 25 dag cukru na každý liter šťavy, 5 dag hrozienok, kúsok celej škorice + klinčeky, 1 dag celého zázvoru, 5 gr kvasníc na 5 l vody
Postup:
Bazu prepláchneme, oberieme, pridáme 4 l vody a varíme 1/2 hodiny. Precedíme, odmeriame, pridáme zbytok a prevaríme. K vychladnutému dáme kvasnice a necháme kvasiť. Po vyčistení fľaškujeme.
Suroviny a postup:
1,5 l očištěných bezinek se svaří s 3,5 l vody. Po vychladnutí se přecedí přes plátno - vymačkat! a povaří se 1,80 kg cukru. Studené se vlije do 5 l láhve, přidá se 1,5 dag droždí. Víno kvasí 6 týdnů. Po stočení vydrží dlouho a nekazí se. Čím je stařší, je lepší a silnější..
Při chřipce vypijte skleničku svařeného vína - dělá divy.
Suroviny pro 10 porcí:
0,5 l vody, 1,5 kg cukru, 0,5 kg rýže, 4 ks hřebíčku, 4 ks nového koření, špetku tymiánu, špetku muškátového květu, 1/2 ks citronu, 80 g droždí
Postup:
Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Do velké sklenice (min. 3 litrové) nasypeme rýži, koření, přidáme citron a droždí a zalijeme cukerným roztokem. Na sklenici dáme dva igelitové sáčky, mezi ně vatu, upevníme gumičkou a igelity propícháme. Necháme šest týdnů kvasit, dokud není nápoj úplně čirý. Potom stočíme hadičkou. Podáváme vychlazené se sodou ve skleničce na stopce ozdobené cukrem a citronem.
Suroviny:
0,5 kg ryže, 1 citrón, 4 ks nového korenia, 4 klinčeky, 1 celý muškátový orech, mletý ďumbier, tymián, mletá škorica, palina, muškátový kvet, 1,5 kg cukru, kvasnice
Postup:
Ryžu umyjeme v studenej vode, vsypeme do fľaše s objemom 5 l a posypeme kvasnicami. Pridáme kôru z 1 citróna a citrón pokrájaný na mesiačiky. Ďalej pridáme nové koreni, klinčeky, muškátový orech, štipku mletého ďumbiera, tymiánu, mletej škorice, paliny a muškátového kvetu. Prevaríme 3,5 l vody, do ktorej pridáme 1,5 kg cukru a vlažným roztokom pripravenú zmes zalejeme. Fľašu uzavrieme kvasným uzáverom.
Všetko necháme 6 týždňov kvasiť, potom hadičkou stočíme do fliaš a necháme ešte asi 10 dní dozrieť. Ak víno nie je číre, je vhodné ho prefiltrovať cez filtračný papier. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Suroviny a postup:
3,5 l vody povaríme s 1,5 kg cukru a necháme vychladnúť. Do 5 lit. fľaše (pohára) dáme 1/2 kg umytej ryže, 10 dag hrozienok, 6 hřebíčkov, kúsok celej škorice , 2 citrony pokrájané na kolieska aj so šupkou, 1/2 kocky droždia. Fľašu uzatvoríme namočeným celofánom, previažeme, celofán poprepichujeme ihlou a necháme 4 týždne kvasiť. Potom precedíme do fliaš a uzavrieme. Necháme postáť ešte 14 dní.
Suroviny:
1 a 1/4 kg krystalový cukr (jemnější), 3 a 1/4 litra vody, 45 dag oprané rýže, 1 citron, 5 - 6 hřebíčků, 5 - 7 dag hrozinek, 1 muškátový oříšek postrouhaný, 1 kávová lžička muškátového květu, 6 dag čerstvých kvasnic
Postup:
Jemný krystalový cukr svarime s 3 a 1/4 litrem vody a necháme vychladnout. Vychladlý nalijeme do 5 litrové láhve se širokým hrdlem (od okurku, nebo sterilovaného zelí). Do lahve dame nejdrive ryzi a přidáváme ostatní přísady.
Dobře umytý citron ostrouháme (kůru) a zbytek citronu pokrájíme na drobné kostečky nebo kolečka. Kvasnice rozdrobime. Pridame ostatni ingredience a vsechno dobre promichame. Lahev přikryjeme ubrouskem, nebo tenší utěrkou a převážeme a necháme to stát aspoň 6 týdnů v teple.
Po 6 týdnech to zcedíme, stočíme do menší láhve a necháme to stát další 2 týdny. Pak to stačíme do lahví a můžeme podávat s ledem.
Máte-li nějaké výročí, nebo oslavu a chcete mít hotové cinzano, musíte začít s přípravou 8 týdnů předem.
Suroviny a postup:
1 kilogram fíků pokrájíme na kousky, které dáme do nádoby. Svaříme osmdesát deka pískového cukru ve třech litrech vody a vlažnou směs nalijeme na fíky. Přidáme jeden dekagram droždí, jeden dekagram kyseliny vinné a nádobu převážeme papírem. Dáme ke zdroji tepla a každý den obsah promícháme. Po dvou týdnech stáhneme víno hadičkou do jiné sklenice, převážeme ji hrdlo plátnem a dáme do chladna. Asi po čtyřech až šesti týdnech stáčíme do láhví. Zbylé fíky můžeme použít podruhé - dáme totéž co na počátku a stejným způsobem vyrobíme fíkový druhák.
Suroviny a postup:
60 dag kukuřičných zrn opláchneme a dáme do 10 litrové nádoby.Převaříme 8 litrů vody a zalejeme kukuřici. Přidáme 2 kg cukru a karamel z 20 kostek cukru a 4 dag droždí. Necháme 2 týdny kvasit na teplém místě a 2 týdny v chladnější místnosti. Potom víno přecedíme a přefiltrujeme.
Suroviny a postup:
Potřebujeme dva litry květů (asi 1 kg), které krátce svaříme ve čtyřech litrech vody a necháme 24 hodin stát. Potom směs procedíme přes látku, znovu přivedeme k varu, přidáme 1,5 kg cukru (písek, krystal) a necháme vychladnout. Dáme do čtyř až pětilitrové láhve. Přidáme dekagram droždí, dvacet kuliček jalovce, na špičku nože mletého zázvoru, kůru z celého, dobře omytého citronu, dvě kolečka celého citronu, hrst hrozinek a trošku pomerančové kůry. Dále vložíme kůrku až dvě tmavého chleba. Necháme kvasit asi osm týdnů a pak stáčíme do láhví.
Suroviny:
50 dag raži, 75 dag cukru, 5 dag kvasníc, 3,5 l vody
Postup:
Prevarenú vodu s cukrom necháme vychladnúť, pridáme ostatné suroviny a necháme 2 týždne kvasiť.
Suroviny a postup:
5 kilogramů reveně nadrobno nakrájíme, zalijeme deseti litry svařené vody a necháme dva dny odstát. Poté sebereme z povrchu pěnu, šťávu vylisujeme, přecedíme a rozmícháme v ní tři kilogramy cukru. Necháme kvasit - nejlépe v soudku nebo demižomu, který lehce zakryjeme. Když se kvasný proces zastaví, přidáme do vína půl litru rumu nebo koňaku a čtvrt kila cukru krystalu. Nápoj necháme uležet asi tři měsíce a poté jej stočíme do láhví, které uložíme do sklepa - po půl roce můžeme víno pít. Pro zlepšení chuti můžeme do soudku přidat tři omyté nakrájené pomeranče, ze kterých jsme odstranili jádra.
Suroviny:
1 kg šípok, 3 l vody, 1 kg cukru, 1 dag kyseliny citrónovej
Postup:
Šípky umyjeme a dáme do demižóna. Vodu s cukrom prevaríme, pridáme kyselinu citrónovú a vlažný roztok nalejeme na šípky. Necháme kvasiť na teplom mieste. Po stočení znova pridáme 2,5 l vody, 1,5 kg cukru a dáme kvasiť ako prvé víno.
Vin de noix (víno ze zelených ořechů) 1
Suroviny:
40 zelených ořechů, 4,75 l červeného vína, 900 g cukru, 1 nastrouhaný muškátový oříšek, 1 hřebíček, 1 lusk vanilky, 1 l brandy
Postup:
Do soudku s víkem dáme ořechy, rozkrájené na čtvrtiny, nalijeme víno, přidáme cukr, oříšek a vanilku. Dobře uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě. Necháme 50 dní a každé 2 týdny protřepeme. Otevřeme, přecedíme, smícháme s brandy, nelijeme do láhví, zakorkujeme a necháme dalších asi 6 měsíců na tmavém chladném místě.
Vin de noix (víno ze zelených ořechů) 2
Suroviny:
15 zelených ořechů - nakrájet na kousky, přidat kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, citronovou kůru z 1/2 citronu a zalít 1 litrem vodky, nechat uležet 6 týdnů, pak svařit 1/2 litru vody s 500 g cukru a smíchat. Píšou „nechat uležet do jara“, ale nám to nikdy tak dlouho nevydrželo. Pokud se ti ji podaří do jara uchovat, opravdu bude lepší než na podzim.
Suroviny a postup:
Chlebové kůrky by měly být tmavé, aby daly vínu pěknou barvu. Kromě nich už potřebujeme jen vodu a cukr, kvasinky nepřidáváme. Dvacet deka kůrek vložíme do pětilitrové nádoby - nejlépe skleněné zavařovací láhve, a zalijeme je teplou vodou, ve které jsme rozpustili kilogram cukru. Vodu jen ohřejeme, nepřevařujeme ji, abychom v ní nezlikvidovali přirozený obsah kvasinek. Nádobu dobře uzavřeme, uzávěr opatříme kvasnou zátkou a dáme do teplé místnosti, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí 20 až 25 °C. Obsah nádoby necháme kvasit po dobu šesti týdnů, poté jej scedíme a necháme den odstát, aby se na dně usadil takzvaný šum. Tuto sedlinu odfiltrujeme a obsah nádoby doplníme na pět litrů. Nádobu opět dobře uzavřeme a necháme kvasit dalších přibližně šest týdnů, až víno zcela přestane kvasit.