Jdi na obsah Jdi na menu
 


Studená Kuchyně - Různé

15. 9. 2017

 

 

PLNĚNÁ RAJČATA

 

 

Suroviny:

10 dkg plísňového sýra, 1 pomazánkové máslo, l sýr roztíratelný, trochu pažitky nebo petrželové natě

Postup:

Vše smíchat a naplnit vydlabaná rajčata.

 

RAJČATA PLNĚNÁ PIVNÍ PĚNOU

 

Potřebujeme:

4 rajčata, 120 g Lučiny, 50 g pomazánkového másla, 0,5 dl černého piva, 10 g hořčice, worcester (dle chuti), sůl, pepř
Postup:

Lučinu našleháme s tukem a tmavým pivem do pěny tak, aby se dala nastříkat sáčkem do vydlabaného rajského jablíčka. Pěnu ochutíme hořčicí, worcesterem, solí a pepřem.

Naplněné rajče ozdobíme bylinkami.

 

SÝROVO ŠUNKOVÉ DORTÍČKY
Ingredience:
6 plátku šunky, 6 plátku nakrájeného eidamu, 2 lžíce másla, špetka VEGETY,

2 lžíce tvarohu, 1 lžička nasekaných bylinek(záleží na vás )
Postup:
Změklé máslo utřeme s tvarohem, nadrobno nasekanými bylinkami a kořením.

Připravenou pomazánkou potíráme plátky šunky a sýra a střídavě je na sebe skládáme.

Plátky k sobě přitiskneme zatížíme třeba prkénkem a dáme do ledničky ztuhnout.

Pak je rozkrájíme na libovolné tvary záleží jen na vaší fantazii

 

ŠLEHAČKOVÁ POMAZÁNKA NA CHUŤOVKY

Ingredience:
1 šlehačka ke šlehání 10 dkg sýr niva, česnek apod.
Postup:
Sýr nastrouhat do šlehačky, přidat česnek a vše ušlehat.Já jsem přidala ještě trochu nastrouhaného eidamu a trošičku soli.Na slaných sušenkách je to teprve to pravé

 

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA NA CHUŤOVKY

 

Suroviny:

Pomazánkové máslo (výborné je bylinkové nebo pažitkové), 150 g tvarůžek,

zelená cibulka s natí (pokud chci zdobit přes špičku, tak ji nedávám), sůl, pepř, 4 lžíce piva.

Postup:

Pomazánkové máslo smícháme s tvarůžky, které nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme trochu soli, pepře, nadrobno nakrájenou cibulku i s natí. Ušleháme elektrickým hnětačem. Přilijeme trochu piva, tolik, aby šla pomazánka dobře natírat. Necháme přes noc uležet

v lednici. Mažeme na rohlíky, keksy, nebo na teplou topinku

 

ŠUNKOVÁ PĚNA
100 g jemně mleté šunky, 50 g změklého másla, 2-3 lžíce sladké smetany, sůl, pepř.
Máslo utřeme se šunkou, osolíme, opepříme a za stálého šlehání metličkou ředíme smetanou.

KŘENOVÁ SE SÝREM
Ingredience:

2 měkké tavené máslové sýry, 1/8 l mléka, 20 g hrubé mouky, 50 g másla, 1 menší cibule,
1 lžíce jemně strouhaného křenu, 1-2 lžíce ušlehané smetany
Postup:
Z mléka a mouky uvaříme kaši a necháme vychladnout. Pak ji dobře umícháme do pěny

a postupně zatíráme změklé máslo, sýr a zjemníme sladkou hustou smetanou.
Přidáme cibuli a křen a nakonec podle potřeby promícháme s ušlehanou smetanou.

 

PĚNA Z NIVY
Ingredience:

100 g nivy, 50 g másla, sůl, 1 lžíce koňaku, 1 lžíce sladké smetany
Postup:
Rokfór jemně ustrouháme a utřeme se změklým máslem. Přimícháme smetanu a koňak

a společně metlou ušleháme.Osolíme.
 

VAJEČNÁ PĚNA
Ingredience:

3 vařená vejce, 100 g změklého másla, 50 g jemně strouhaného sýra, 50 g majonézy,
1 lžíce plnotučné hořčice, 1 malá strouhaná cibule, pepř, sůl
Postup:
Vejce a cibuli 2x umeleme, utřeme s máslem a přidáváme majonézu, hořčici, sůl a pepř. Metličkou vyšleháme do pěny a zašleháme strouhaný sýr.

PĚNA Z ČAJOVKY
Ingredience:

1 čajovka ( lze nahradit paštikou ), 2 žervé, 1 jemně strouhaná cibule, 3-4 lžíce smetany, sůl, pepř, 1 lžička drobně sekané petrželky, 30 dkg změklého másla
Postup:
Čajovku utřeme se změklým máslem, přidáme žervé, cibuli, sůl a pepř a za šlehání metličkou přidáváme podle
potřeby smetanu. Můžeme zamíchat petrželku.

VAJÍČKOVÝ SALÁT S ANANASEM
Ingredience:

1 svazek cibulky s natí, plechovka ananasu, 200 g krájené šunky, 250 g majonézy, 10 vajec,

100 g b strouhaného sýra, plechovka kukuřice
Postup:

Do mísy nakrájíme nadrobno cibulku i s natí, pak pokračujeme ananasem, který bude na proužky (na velikosti nezáleží), poté na proužky krájené šunky. Na šunku přidáme půl sklenice majonézy, kterou rozetřeme. Poté na čtvrtky, které ještě půlíme, aby nebyly velké kousky, vajíčka, vysypeme strouhaný sýr, na sýr plechovka kukuřice a druhou půlkou sklenice majonézy. Necháme přes noc v lednici proležet a druhý den můžete konzumovat.

 

PESTRÝ SÝR V SRNČÍM HŘBETU

 

Ingredience:

2 hermelíny (po 125 g), 800 g měkkého tvarohu, sůl, pepř, svazek petrželky, 2 lžičky sladké papriky, 75 g jader vlašských ořechů, 400 g plátkového sýra, 2 malé cibule, rajčata a listy salátu na ozdobu

Postup:

Hermelíny nakrájíme na kostičky, promícháme s tvarohem, osolíme, opepříme a rozdělíme na tři přibližně stejně velké díly. Do jedné části sýra vmícháme jemně nasekanou petrželku. Druhou porci sýrové hmoty utřeme se lžičkou sladké papriky. Do poslední porce sýra vmícháme nahrubo nasekané ořechy. Truhlíkovou formu (asi 20 cm dlouhou) vyložíme potravinovou fólií a pak plátkovým sýrem - i po stranách. Na plátky dáme tvaroh ochucený petrželkou a přikryjeme dalšími plátky sýra. Na ty zase rozdělíme tvaroh s paprikou a opět obložíme plátkovým sýrem. Nakonec dáme do formy tvaroh s ořechy a přikryjeme plátky. Takto navrstvené zakryjeme fólií a v chladničce necháme přes noc ztuhnout. Oloupeme cibule a nakrájíme je na kolečka. 1/3 obalíme ve zbylé petrželce a 1/3 v paprice.

Sýr vyklopíme z formy a ozdobíme kolečky cibule, salátem a rajčaty.

 

ŠUNKOVÝ ZÁVITEK V ASPIKU

Ingredience:
Nálev:

voda 0,9l, ocet 0,1l sůl 15 g, cukr 15 g, 1 cibule, nové koření (3kuličky),

pepř celý (3 kuličky), bobkový list 2 ks, 2 sáčky čiré želatiny

Další přísady:

bramborový salát, šunka, okurky, paprika, vařená vejce
Postup:
Nejprve uděláme sladko-kyselý nálev - svaříme všechny suroviny, kromě želatiny.
Želatinu připravíme s použitím tohoto nálevu podle návodu, který je uveden na sáčku s želatinou - tady se může příprava lišit - hlavně v teplotách tekutiny.
Připravíme si jednotlivé závitky - šunku pomažeme bramborovým salátem a svineme do závitků. Rovnáme do pekáčku nebo nějaké čtyřhranné misky, aby nám okolo zbylo co nejméně místa (pokud bychom dávali dál od sebe, byla by velká spotřeba želatiny).

Ozdobíme vejcem a zeleninou.
Po částech zaléváme připravenou želatinou a dáváme ztuhnout do lednice.
Jednu vrstvu želatiny můžeme dát ztuhnout předtím, než začneme do pekáčku rovnat závitky, aby byl aspik i zespodu.

 

Sladko-kyselý nálev:

0,9l vody, 0,1l octa, 15g soli, 15g cukru, 1cibule, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2 ks bobkového listu - svařit, nechat vychladnout, koření a cibuli vyndat lžící nebo sítkem. Dále postupovat podle návodu na sáčcích se želatinou.

 

SALÁMOVÝ ASPIK

 

Suroviny:

250 g jemného salámu, lák z okurek, kyselé okurky, nakládané kapie, čirá želatina

Postup:

Salám, kapii a okurky nakrájíme na jemné nudličky, které promícháme. Připravíme si lák, který nám zbyl ve sklenici po nakládaných okurkách. Želatinu, připravíme podle návodu, část vody nahradíme lákem. Většinou už se nemusí dochutit, záleží na jeho výraznosti. Směs zalijeme, dáme do ledničky a necháme ztuhnout.
 

ASPIKOVÁ VAJÍČKA

Ingredience:
Čirá želatina, bujónová kostka,
vařená zelenina, šunka

Příprava:
Nejprve připravíme skořápky k naplnění. Vajíčko umyjeme, na širším konci uděláme dírku a otvor zvětšíme na průměr 15 - 20 mm (skořápka jde dobře vystřihnout, použít na střihání malé zakulacené nůžky na nehty). Z vajíčka vylijeme obsah, krásně se dá oddělit bílek (při jeho vylévání je dobré s vajíčkem otáčet, potom vyklepnout žloutek) a skořápku opláchneme vodou. Tyto skořápkové formičky postavíme do kartónu na vajíčka.

Připravíme ochucenou čirou želatinu (je dobré vzít takovou, o které víme, že dobře tuhne), skořápky před plněním vypláchneme vodou, naplníme zeleninou a nakrájenou šunkou a zalijeme želatinou. Když ztuhne, skořápky oloupeme a můžeme podávat.
Tip: Co takhle udělat tato vajíčka i na sladko s ovocem?

 

ASPIKOVÝ CHLEBÍČEK

Ingredience:

Suroviny: 4 natvrdo uvařené vejce, 20-25dkg měkkého salámu (Junior), 1 balení bílé želatiny, 1 sklenice zeleniny Moravanky, 1 kostka bujónu, 2 balení majonézy

Postup:

Želatinu necháme nabobtnat v 1 dl vody. Kostku bujónu uvaříme v 2 dl vody.

Pak nabobtnanou želatinu vmíchat ještě do horké bujónové polévky. Vše pak necháme úplně vychladnout. Nadrobno nakrájíme salám a vajíčka.poté vmícháme zeleninu a majonézu. Nakonec vmícháme vychladlou bujónovou polévku. Nakonec vše vlijeme do srnčího hřbetu, který předtím propláchneme studenou vodou. Srnčí hřbet pak vložíme do chladničky

a necháme 1-2 dny chladnout. Podáváme nejlépe s vekou nakrájené na jemné plátky.

 


ASPIKOVÝ SRNČÍ HŘBET
Ingredience:
600 ml sesbíraného láku od okurek, 2 pytlíčky želatiny (želatina na vaječnou tlačenku 20 g
25 dkg šunkového salámu (se šunkou to lepší není),3 vajíčka,
10 dkg tvrdého sýra, sterilovaná zelenina (stačí malá Moravanka),3 sterilované okurky.

Příprava:
Želatinu nasypeme do láku a necháme v hrnci nabobtnat asi 1/2 hodiny.
Mezitím si nakrájíme na jemné kostičky salám a 2 okurky. Jednu si nakrájíme na plátky.
Nastrouháme sýr, vajíčka uvaříme natvrdo a zeleninu povaříme. Zahřejeme lák se želatinou, nesmí se vařit, jinak by to ve finále neztuhlo.
Do teplého láku dáme sterilovanou zeleninu, salám, 2 nakrájené okurky na kostičky a vše promícháme.
Formu "Srnčí hřbet" vyložíme fólií, pro snazší vyklápění.
Na dno nasypeme trochu sýra, zalijeme trochou směsi v láku. Vajíčka podélně rozkrojíme

a taky tak naklademe do hřbetu – jako vagónky. Tvar vajec musí kopírovat tvar formy. Zasypeme zbytkem sýra, dolijeme zbytkem směsi v láku a vršek dozdobíme plátky okurky

a červené kapie z Moravanky. Vše musí být pod hladinou.
Necháme vychladnout a dáme do ledničky zatuhnout, nejlépe přes noc.
Ráno vyklopíme a krájíme asi tak na 1cm tlusté plátky. Mozaika je překrásná, barevně je to pastva pro oči a ještě lépe chutná.

 

RAJČATOVÝ VĚJÍŘ

 

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

8 středně velkých tvrdých rajčat, 4 vejce, 1 salátovou okurku, 150 ml majonézy,

1 hlávkový salát, pažitka, sůl

Příprava:

Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout.
Rajčata nakrájíme asi na 0,5 cm plátky tak, že dole zůstanou nedokrojená, čímž se vytvoří vějíř. Do každého řezu vložíme střídavě plátek okurky, vejce a mírně osolíme.
Celý vějířek položíme na listy hlávkového salátu a zdobíme proužkem majonézy, kterou silně posypeme nakrájenou pažitkou.
Necháme vychladit.

 

SÝROVO TVAROHOVÝ JEŽEK


Ingredience:
250 g tvarohu, 3 trojúhelníky sýra, 1/2 cibule, sůl, mletá červená paprika, 150 g másla, tyčinky, rozinky nebo olivy
Postup:
máslo dobře vyšlehejte,

 

máslo vyšlehejte se solí....

 

 

potom přidejte tvaroh, 2-3 trojúhelníky sýra, cibuli, červenou papriku a dobře vymíchejte,směs dejte do chladničky trochu ztuhnout....

 

 

ze směsi vytvarujte ježka....

 

 

a zapíchejte do něho slané tyčinky..

 

 

na oči a nosík můžete použít rozinka, nebo olivy.

 

 

podávejte ihned!

 

 

 

 

 


 

ŠUNKOVÉ ZÁVITKY S KŘENOVOU ŠLEHAČKOU

300 g šunky nakrájené na plátky, 1/4 l šlehačky, 3-4 lžíce jemně nastrouhaného křenu, citrónová šťáva.

Nastrouhaný křen pokapeme citrónovou šťávou, mírně osolíme. Ušlehanou šlehačku smícháme s křenem a necháme v lednici vychladit. Každý plátek šunky potřeme vrstvičkou křenové šlehačky, zabalíme jako palačinku. Na talíři zdobíme zbytkem šlehačky, okurkou, kapií, listy salátu.

 

KŘENOVÉ ŠUNKOVÉ KORNOUTKY SE ŠLEHAČKOU

Ingredience:

8 plátků šunky, 8 slaných mandlí;

Křenová šlehačka:

250 ml smetany ke šlehání, citrónová šťáva, 30 g čerstvě nastrouhaného křenu, mletý bílý pepř, moučkový cukr, sůl.

 Příprava:

Ze šunky stočíme kornoutky a naplníme je křenovou šlehačkou. Nejlépe to jde pomocí sáčku s ozdobnou trubičkou. Náplň zdobíme slanou mandlí. Podáváme s toasty nebo slanými tyčinkami.

Příprava křenové šlehačky:

Nastrouhaný křen zakapeme citrónovou šťávou, osladíme, opepříme a osolíme. Vmícháme pevně ušlehanou smetanu.

Křenové kornoutky můžeme dozdobit kompotovanými brusinkami.

 

ŠUNKOVÉ ROLÁDKY

 

Suroviny:

10 závitků: 200 g šunky, 1 1/2 vrchovaté lžičky křenu, 250 g měkkého tvarohu, špetka soli

Postup:

Tvaroh promícháme se solí a křenem. Směs poklademe na plátek šunky a zarolujeme jako palačinku.

 

JEDNOHUBKOVÉ ŠPÍZY


 

SLANÁ KYTICE


POTŘEBNÉ PŘÍSADY
15 dkg salámu (necelé 2 balíčky vakuovaného POLIČANU) 10 dkg sýra 1 balení sýra KORBÁČKŮ, 1 salát, 1x baby rajčátka, pažitka, 10 dkg junioru vcelku, špejle - ale kdo chce může namotat na slané tyčinky, aby byla květina opravdu celá jedlá
POSTUP PŘÍPRAVY
postup vložen obrázkový ,ale záleží pouze na každém co chce na květinu použít třeba nějaké mini klobásky, sýr vcelku vypíchat, nebo více zeleniny, malé papričky, párečky,slaninu.......

prostě podle toho, pro koho je květina určená.

 

 

cca 6 koleček salámu položíme vedle sebe a spodek trochu ohneme, aby se kytka nerozjížděla

 

 

přiložíme špejli nebo tyčinku a namotáme

 

 

nebojte salám je mastný a drží hezky u sebe, takže nemusíte ničím přivazovat

 

 

jen do spod dáme třeba baby rajčátko nebo kousek salámu nebo sýra vcelku aby nesjížděla kytka dolů a nebyla shora vidět špejle

 

 

plátek sýra bud překrojíme na polovic a smotáme

 

 

nebo smotáme celý plátek a svážeme na konci sýrem KORBÁČKEM

 

 

opět ze spodu musíme něco dát, aby nesjížděl kornoutek dolů

 

 

z junioru(ale třeba i ze sýra) vypícháme jakýmikoli tvořítky kytičky nebo něco jiného(srdíčka...)

 

 

a propíchneme špejlí asi do poloviny

 

 

každou špejli rovnou dáváme do vázy, abychom viděli, jak kytka vypadá a jak je bohatá, nakonec kolem dokola obalíme salátem

 

 

a celou kytku svážeme sýrem KORBÁČKEM

 

 

dozdobíme zbylými baby rajčátky a snítkami pažitky a petrželky a je hotovo,kytka netrvala ani hodinku a nevyšla ani na 100 Kč a hlavní je, že jen tak nezvadne a nevyhodí se.

 

 

ještě jeden pohled

 

 

 

SALÁMOVÉ ŠPEJLE

 

Suroviny:

100 g pikantního suchého salámu, 200 g paprikové klobásy, 100 g ementálu, 100 g Nivy, sterilované kyselé okurky, ředkvičky, mini rajčátka, olivy

Postup:

Sýry nakrájíme na malé kostky. Každou kostku balíme do salámu. Střídavě napichujeme na špejle v salámu obalené sýry, kolečka ředkviček, půlky rajčátek, půlkolečka klobásy, kolečka okurek a na konec napíchneme olivu. Špejle by měly být dlouhé 10-12 cm.

 

SALÁMOVÝ ASPIK

 

Suroviny:

250 g jemného salámu, lák z okurek, kyselé okurky, nakládané kapie, čirá želatina

Postup:

Salám, kapii a okurky nakrájíme na jemné nudličky, které promícháme. Připravíme si lák, který nám zbyl ve sklenici po nakládaných okurkách. Želatinu, připravíme podle návodu, část vody nahradíme lákem. Většinou už se nemusí dochutit, záleží na jeho výraznosti. Směs zalijeme, dáme do ledničky a necháme ztuhnout.

Můžeme dát vejce natvrdo, majonézu

 

TZATZIKY

Ingredience:
Zelená okurka, zakysaná smetena t tužší, sůl, 2-3 stroužky česneku, ocet, olivový olej.
Postup:
Okurku nastrouháme a vymačkáme z ní veškerou šťávu. Česnek utřeme se solí.

Okurky, česnek smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme lžičku octa a lžíci olivového oleje. Podáváme jako přílohu ke grilovanému masu.

 

 

 

SALÁMOVÝ DORT

Ingredience:
Kulatý chléb, salámy, okurky,vajíčko, česneková pomazánka, a hodně párátek.
Postup:
Rozřízneme chléb a naplníme pomazánkou. Potom napichujeme na párátka salám, okurky, vajíčka, sýry...a ty zapichujeme do chleba. Chce to trochu více času a trpělivost.

 

SLANÝ DORT

Ingredience:
toast.chléb dva druhy pomazánkového másla, plátkový sýr, šunka, sýr roztíratelný na zdobení, kapie, okurky, pór,vajíčka, slané tyčinky atd.
Postup:
Toast. chléb 3x2 kusy v třech vrstvách, na první vrstvě pomazánkové máslo s příchutí šunky, na to plátkový sýr, zase pomazánkové máslo, vrstva chleba potřená pomazánkovým máslem

s příchutí nivy , na to plátky šunky, zase máslo s nivou, vrstva chleba, obyčejné máslo, plátkový sýr a ozdoba podle vlastní fantazie.

ZDRAVÉ JEDNOHUBKY

 

Ingredience:

5 celozrnných rohlíků, 200 g másla, 200 g cihly, trochu hroznové víno, 1 pomeranč,

1 mandarinka, 1 ananas

Postup:

Rohlík nakrájíme na kolečka, která potřeme máslem. Sýr nakrájíme na čtverečky a poklademe na máslo. Na vrch dáme kousek ananasu, hroznů, pomeranče. Nakonec napíchneme na párátko.

 

VAJÍČKOVÝ SALÁT S ANANASEM
Ingredience:

1 svazek cibulky s natí, plechovka ananasu, 200 g krájené šunky, 250 g majonézy, 10 vajec,

100 g b strouhaného sýra, plechovka kukuřice
Postup:

Do mísy nakrájíme nadrobno cibulku i s natí, pak pokračujeme ananasem, který bude na proužky (na velikosti nezáleží), poté na proužky krájené šunky. Na šunku přidáme půl sklenice majonézy, kterou rozetřeme. Poté na čtvrtky, které ještě půlíme, aby nebyly velké kousky, vajíčka, vysypeme strouhaný sýr, na sýr plechovka kukuřice a druhou půlkou sklenice majonézy. Necháme přes noc v lednici proležet a druhý den můžete konzumovat.

 

NAKLÁDANÉ TVARŮŽKY

 

Ingredience:

2 balení tvarůžků, sůl, 2 cibule, 8 stroužků česneku, chilli, pepř, paprika, olej.

Postup:

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky.

Do mísy dáme rozbalené syrečky, přidáme cibuli, česnek, okořeníme dle chuti a zlehka promícháme. Směs dáme do sklenice. Neplníme až nahoru.

Syrečky zalijeme olejem asi do výše 1/3 obsahu.

Směs má tendenci nabobtnat a zvedat se, takže počkáme do druhého dne a teprve pak dolijeme olejem do plna.

Jíme po dvou dnech od naložení, nejlépe s tmavým chlebem a pivem.

 

ROLÁDKY

Ingredience:
Plátkový sýr(eidam ,uzený...) máslo nebo jakoukoli pomazánku a salám
KDO NEMÁ RÁD SÝR MŮŽE MÍSTO PLÁTKU SÝRA DÁT TŘEBA PLÁTEK ŠUNKY
Postup:
Na plátek sýra namažeme pomazánku nebo stačí jen máslo(ale něco co ztuhne ne mazlavý sýr nebo margariny)třeba máslo s česnekem nebo vyšlehané máslo s bylinkami a strouhaným sýrem. Trošku namažeme poklademe salám, může být jak měkký tak tvrdý podle chuti, zase trochu namažeme a svineme do rolády.Dáme ztuhnout do lednice a druhý den krájíme na slaboučké kolečka a klademe na rohlíky.Můžeme ale i otočit a rolády mohou být salámové třeba ze šunky a sýr být uvnitř.
Může se použít i na obložené mísy ,chlebíčky ....nebo sníst jen tak

 

vezmeme plátek sýra

 

 

trochu pomažeme pomazánkou a poklademe salám

 

 

opět namažeme

 

 

a svineme do rolády.

Dáme do lednice nejlépe do druhého dne

 

 

nakrájíme na kolečka

 

 

a klademe na jednohubky nebo chlebíčky

nebo obložené mísy....

 

SÝROVÉ KULIČKY

Ingredience:
Tavený sýr, strouhaný sýr, niva, máslo, něco na obalení(strouhaný sýr, který můžeme obarvit třeba paprikou nebo kari,oříšky namleté,nasekaná pažitka....
Postup:
Vše smícháme, např. 2 tavené sýry, lžící másla, 5 dkg nivy a strouhaný sýr.

Smícháme tak, až vznikne hmota vypadá sice patlavě ale kuličky jdou dělat dobře .

Pak obalujeme a nejlepší je nechat do druhého dne v chladničce.Pak podáváme jen tak nebo dáme na jednohubky a ozdobíme.

 

hmota na kuličky

 

 

posyp(strouhaný sýr obarvený paprikou)

 

 

nebo namleté oříšky

 

 

a takhle to vypadá

 

 

ještě jeden pohled

 

 

NEBO JEN DÁME DO PAPÍROVÝCH KOŠÍČKŮ A PODÁVÁME SAMOTNÉ

 

 

ASPIKOVÝ JEDNODUCHÝ DORT

Ingredience:
2 balíčky jemně mleté želatiny na přípravu aspiků, 1 l nálevu dle chuti, 150 g plátkového sýra, 200 g šunky, 150 g sýra Herkules (nebo jiného salámu), 500 g vlašského salátu

Na ozdobu: paprika, olivy, vajíčka, sterilovaná zelenina ..., majonéza se lžičkou ztuž. šlehačky, nebo pomazánkové máslo
Postup:
Aspik jsem udělala podle návodu na balíčku. 2 balíčky želatiny - vystačí na 1 litr vody nebo nálevu. Použijeme třeba nálev z okurek a ten zředíme v poměru asi 2:1 vodou.

Dochutíme podle potřeby.
Dále - kytičky z červené papriky, vajíček a okurek. Po zchladnutí želatiny do dortové formy nalijeme zhruba 3 mm vrstvu želatiny a necháme ji v ledničce ztuhnout.

Na tuto vrstvu naskládáme plátky tvrdého sýra a znovu zalijeme vrstvou želatiny.

Na to skládáme střídavě stočené ruličky šunky plněné vlašským salátem a ruličky vždy

2 stočených koleček salámu Herkules, také plněné salátem, dokola dortové formy jako paprsky. Mezery opět vyplníme vlašským salátem.
Jestli mohu doporučit, skládejte kolečka salámu asi 3 mm od okraje, aby se ke krajům dostala želatina a obsah po sundání formy nevytékal.
Tuto vrstvu obalíme slabou vrstvou želatiny a na tu poklademe plátky šunky a opět vrstva želatiny. Poslední vrstva je z kytiček podle fantazie a zalijeme zbytkem želatiny.

(Každou kytičku nejdříve zakápneme želatinou, aby nevyplavala a teprve, až jsou kytky přichycené na ně, dolijeme zbytek).
Druhý den nožem zlehka objedeme okraje a formu sundáme. (Dort jsme krájeli se spodním plechem formy). Asi do poloviny malé skleničky majonézy dáme rovnou lžičku smetan-fixu a tou jsem dozdobíme okraje dortu.
Někdo dává do formy potravinářskou fólii a vrstvy skládá v opačném pořadí. Druhý den ho vyklopíme.

 

připravené ruličky salámu

 

 

vrstva sýru zalitá aspikem

 

 

salámy naskládané do formy

 

 

želatina

 

 

pro inspiraci

 

 

Další, tentokrát zdobeno pomazánkovým máslem

 

 

Pro inspiraci

 

ŠUNKOVÝ ZÁVITEK V ASPIKU


Ingredience:
Nálev: voda 0,9l, ocet 0,1l, sůl 15g, cukr 15g, 1 cibule, nové koření (3 kuličky), pepř celý

(3 kuličky), bobkový list 2 ks, 2 sáčky čiré želatiny

Další přísady: bramborový salát, šunka, okurky, paprika, vařená vejce
Postup:
Nejprve si uděláme sladko-kyselý nálev - svaříme všechny suroviny, kromě želatiny.
Želatinu připravíme s použitím tohoto nálevu podle návodu, který je uveden na sáčku s želatinou - tady se může příprava lišit - hlavně v teplotách tekutiny.

Připravíme si jednotlivé závitky - šunku pomažeme bramborovým salátem a svineme do závitků. Rovnáme do pekáčku nebo nějaké čtyřhranné misky, aby nám okolo zbylo co nejméně místa (pokud bychom dávali dál od sebe, byla by velká spotřeba želatiny).

Ozdobíme vejcem a zeleninou.
Po částech zaléváme připravenou želatinou a dáváme ztuhnout do lednice.
Jednu vrstvu želatiny můžeme dát ztuhnout předtím, než začneme do pekáčku rovnat závitky, aby byl aspik i zespodu.

 

Sladko-kyselý nálev: 0,9l vody, 0,1l octa, 15g soli, 15g cukru, 1cibule, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2 ks bobkového listu - svařit, nechat vychladnout, koření a cibuli vyndat lžící nebo sítkem. Dále postupovat podle návodu na sáčcích se želatinou.

 

 

Bramborový salát raději dělaný doma, výhoda je, že každý si může použít takový, jaký mu chutná

 

 

Na plátek šunky navršíme bramborový salát...

 

 

...a svineme do závitku.

 

 

Jednotlivé závitky rovnáme do pekáčku, co nejblíže k sobě.

 

 

Ozdobíme vejcem a zeleninou.

 

 

Samozřejmě můžete použít i vlastní nápady na zdobení.

 

 

Zaléváme připravenou želatinou,

po jednotlivých vrstvách dáváme ztuhnout do lednice.

(Asi na 4x)

 

 

Podáváme s křupavým rohlíčkem,!